MASA:
Penyediaan:
40 Minit
Memasak: 20
Keseluruhan: 60 minit
Jumlah Hidangan : 5
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk inti:
1 biji bawang besar(cincang)
3 ulas bawang putih(cincang)
6biji kentang(potong dadu)
isi ayam(agak2)
3 sudu makan serbuk kari daging
1 kiub ayam
Air
garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk kulit:
2@3cwn tepungg gandum
1 senduk kecil marjerin(penuh)+2sudu makan myk masak d cairkan
air(agak)
CARA PENYEDIAAN:
Cara untuk Inti:
1. Rebus kentang hingga 3/4 masak. toskan.
2. Tumis bahan cincang smpi.wangi
3. Masuk isi ayam,kacau
4. Masuk kentang ,serbuk kari daging, dan air, kacau hingga sebati, biar sampai pecah minyak
5. bila agak kering,tambah air lagi &kiub..kacau smpi kiub hancur
masuk gula dan garam secukup rasa dan gaulkan sebati, biar agak kering..tutup api dan siap.
*Tip: nak tambah daun sup(hiris halus)@ganti ayam dgn sadin pun boleh
Cara cara penuh:
1. Masuk tepung gandum dlm bekas, buat lubang di tengah-tengah
2. Tuang sedikit marjerin yang di cairkan(panas-panas untuk medapatkan kulit yang rapuh)..
3. Gaul sebati.bole tambah air klu rasa kurang, uli smpi jadi doh(Uli sampai tak melekat di tangan.).
4. Doh buat bulat kecil-kecil, gelek dgn penggelek nipis-nipis menggunakan doh roller
5. Letekkan sedikit inti di tengah
6. Gunting utk bagi sama dan klim
7. Goreng hingga garing. dan sedia di hidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
comment.comment.comment