CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 1 January 2015

RESEPI Murtabak Roti

Bahan-bahan:
4 keping roti
1/2 bawang besar | hiris nipis
2 biji telur (saya guna 3 biji telur gred A)
Garam secukup rasa
Butter @ marjerin
Cili besar | hiris
Daun sup | hiris
sedikit cincangan daging ayam- yg telah di goreng dulu
Lada sulah
*Campurkan kesemua bahan di atas


Cara-cara:
1. Pecahkan telur dan gaulkan bersama bawang, cili besar, daun sup, lada sulah dan garam.(Ala2 nak buat telur dadar).Ketepikan.
2. Potong kepingan-kepingan roti jadi dadu.
3. Panaskan kuali dengan butter.Guna butter secukupnya untuk menggoreng.
4. Bila kuali sudah agak panas, baru masukkan roti tadi ke dalam bekas berisi telur.Gaul sebati.Jangan lama sangat proses ni, sebab kita tak nak roti tu resap telur terlalu banyak.Then, terus tuang dalam ceper atau kuali tadi.
(untuk proses yang ni, saya asingkan sedikit bancuhan telur. Selebihnya digaulkan dengan roti dan curahkan ke dalam kuali.Ambil pula bancuhan telur yang diasingkan pada awalnya tadi dan curah pula untuk sekian kalinya.)

5. Guna api kecil, tak nak hangus diluar, dan tak masak di dalam.Dalam 10 minit, bolehlah balikkan ia.Dah nampak kuning-kekuningan, siap!. (*time ni pandai2lah nak balikkan ye, sebab takut roti yang didadar pecah/rosak).
6. Sedap dimakan bersama cili sos.Selamat mencuba

RESEPI Kek Marble Cheese

Bahan A

185gm butter
1/4 cwn serbuk koko

1/2 cwn gula halus
1 cwn tepung naik sendiri
2 biji telur

*1/3 cawan susu fresh ditambah sbb adunan agak pekat ~ ( dgn menambah susu ni, kek kita lebih moist)


Bahan B

250gm cream cheese
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn fresh milk
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara


Cairkan butter,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk.
Pukul gula dengan bancuhan butter dan masukkan telur sebiji demi sebiji. Bila sebati, masukkan tepung dan gaulkan. Ketepikan dulu.
Dalam bekas lain, pukul cheese dengan gula dan esen hingga sebati. Kemudian masukkan telur dan fresh milk, sebatikan.
Tuangkan adunan koko berselang seli dengan adunan cheese ke dalam acuan yg telah dilengser dengan butter. Kemudian lorekkan menggunakan lidi untuk hasilkan marble.
Bakar hingga masak. Biarkan kek semalaman dahulu baru potong sebab kek ni agak lembab (moist).


RESEPI Karipap Kentang Ayam

MASA:
Penyediaan:

40 Minit
Memasak: 20

Keseluruhan: 60 minit
Jumlah Hidangan : 5


BAHAN-BAHAN:

Bahan untuk inti:
1 biji bawang besar(cincang)
3 ulas bawang putih(cincang)
6biji kentang(potong dadu)
isi ayam(agak2)
3 sudu makan serbuk kari daging
1 kiub ayam
Air
garam dan gula secukup rasa


Bahan untuk kulit:
2@3cwn tepungg gandum
1 senduk kecil marjerin(penuh)+2sudu makan myk masak d cairkan
air(agak)


CARA PENYEDIAAN:

Cara untuk Inti:
1. Rebus kentang hingga 3/4 masak. toskan.
2. Tumis bahan cincang smpi.wangi
3. Masuk isi ayam,kacau
4. Masuk kentang ,serbuk kari daging, dan air, kacau hingga sebati, biar sampai pecah minyak
5. bila agak kering,tambah air lagi &kiub..kacau smpi kiub hancur
masuk gula dan garam secukup rasa dan gaulkan sebati, biar agak kering..tutup api dan siap.
*Tip: nak tambah daun sup(hiris halus)@ganti ayam dgn sadin pun boleh


Cara cara penuh:
1. Masuk tepung gandum dlm bekas, buat lubang di tengah-tengah
2. Tuang sedikit marjerin yang di cairkan(panas-panas untuk medapatkan kulit yang rapuh)..
3. Gaul sebati.bole tambah air klu rasa kurang, uli smpi jadi doh(Uli sampai tak melekat di tangan.).
4. Doh buat bulat kecil-kecil, gelek dgn penggelek nipis-nipis menggunakan doh roller
5. Letekkan sedikit inti di tengah
6. Gunting utk bagi sama dan klim
7. Goreng hingga garing. dan sedia di hidangkan


PETUA bagi penyingkiran toksin dari tubuh badan secara semulajadi

Bahan-bahannya adalah seperti berikut :
6 labu bawang putih bersaiz sederhana
4 biji buah lemon


Cara membuatnya;
Kupas kulit bawang putih dan buah lemon.
Basuh kedua-dua bahan tadi.
Rendam kesemua bahan-bahan tadi dengan air suam sebanyak 1 liter selama 45 minit.
Setelah itu, kisarkan bahan-bahan tadi.
Amalkan ramuan ini satu sudu setiap hari dicampur air suam dan diminum.
Untuk lebih mujarab lagi, bagi yang beragama Islam, selawatlah sebanyak 3 kali sebelum minum. Insyaallah berkesan untuk mengurangkan toksin dalam badan anda.


INFO Pokok Amla Berry

Masa kecik2 dulu suka sangat makan buah ni..sbbnya buah dia banyak tumbuh dekat merata tempat.lagi2 dekat semak. Tak tahu pulak banyak kelebihan dia.

Ni dia info pasal Amla Berry

Amla berry, also known as Indian Gooseberry, is an amazing fruit that contains a phenomenal amount of vitamin C and antioxidants such as ellagic acid and quercetin. It is also high in vitamins A & B-complex and minerals such as iron, calcium, chromium, and phosphorus. Amla can significantly boost the immune system and protect the body from chronic illness and disease. It is particularly beneficial for urinary tract infections, heart disease, type 2 diabetes, asthma, and blood disorders. It also contains powerful anti-inflammatory properties making it essential for autoimmune disorders such as arthritis, chronic fatigue syndrome, cardiomyopathy, lupus, fibromyalgia, and bursitis. Amla also contains potent anti-mutagenic and anti-proliferative properties which can be vital in the prevention of cancer. It is also very good at alkalinizing the stomach and removing acidosis and is known to enhance food absorption and regulate elimination making it an excellent digestive aid. Amla has been shown to help increase energy and vitality, improve muscle tone, strengthen vision, remove toxins, and enhance fertility. It is also an effective remedy for hot flashes and fever as it has a natural cooling effect on the body and can help to regulate body temperature and fluctuations. Alma has wonderful anti-aging properties and can help to rejuvenate the organs, cells, and tissues and promote good health and longevity. Amla is well known for its abilities to help re-grow hair, nourish the roots, and deepen color and shine. Amla fruit and oil is often found in hair tonics for its healing properties. Amla can be found in powder, tincture, capsule, juice, oil, extract, and cream form at your local health food store 

 

RESEPI Cream Puff

Bahan2 Cream Puff

250ml air
100g Mentega

1sdk Gula Kastor
125gm Tepung Gandum
3 biji telur
1/2 sdt garam


Cara Membuat Cream puff 
 

1. Campur gula,air dan mentega. Masak hingga mendidih. Masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati dan tak melekatpada periuk. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan telur 1 per 1 dan kacau sebati. Paipkan ke atas dulang pembakaryg telah disapukan mentega.
3. Bakar 15 min pada suhu 180 darjah.
Custard Filling Bahan-bahan
500ml Susu Segar
1 biji telur
25gm tepung Kastad
30gm tepung Jagung
100gm gula kastor
1 sdk esen vanilla


Cara Membuatnya
 

1. Campur dan gaul sebati telur,gula kastor, tepung kastad, teung jagung dan esen vanilla.
2. Kemudian, tuangkan susu yang telah dipanaskan sedikit dan masak hingga kastad likat. Sejukkan sebentar.
3. Masukkan ke dlm piping bag, paipkan ke dlm belahan cream puff. Kemudian, ayak gula ising ke atas creampuff
.





 

PETUA Hilangkan Lingkaran Gelap Bawah Mata


RESEPI Ayam Percik

Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4

Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya


Bahan Kuah:
2 pek santan pekat
10 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam


Cara cara:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar ayam sehingga separuh masak. Saya kukus ayam terlebih dahulu sebab mahu cepat. Sementara ayam dibakar, siapkan bahan kuah.

Kisar semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Apabila ayam mulai sedikit garing, lumur bahan kuah merata rata dan bakar seketika. Terbalikkan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang ulang di kedua dua belah.

Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Nota:
Boleh juga terus bakar ayam perap dalam pemanggang ajaib tanpa perlu dikukus.

Jika suka, boleh juga ayam direbus dengan separuh dari bahan kuah.