CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Thursday 19 December 2019

Resepi Bihun Sup Utara

Bihun sup...

Ptg2 layan hat nie habih 2mangkuk...
Lobak masin...cabai...kasi taruk lebih๐Ÿ˜

๐Ÿ’šrenehkan air smpai mendidih(air tu agak2 bila letak bihun...bihun tu tenggelam n bleh berenang2 dalam air tu...kalau air ckit kang...bihun tu resap air๐Ÿ˜)
๐Ÿ’šbila air dah menggelegak@mendidih...
-Masukkan 1/2sudu serbuk kunyit- kacau3- pas tu masukkan bihun(cikpooja xrendam pon)
๐Ÿ’šmasak la smpai bihun tu empuk ditahap citarasa kome yea...
๐Ÿ’špasal kuning tu...xyah risau...nnt otomatik bihun tu akan kuning sbb air didih kita dah letak serbuk kunyit...
๐Ÿ’šbila bihun dah empuk elok,toskan...
๐Ÿ’špas tu jiruskan@cuco air paip utk elakkan bihun kome hanco melebur...

Sbb apa guna serbuk kunyit??
*sbb aroma dia best...
*i like

๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ

๐Ÿ’œ1/2 ekor ayam@daging potong sup la na(sama je cara buat sup ayam atau daging๐Ÿ˜)
(Kalau sup tulang....renehkan tulang tu smpai empuk dulu yea..baru tumis bahan sup)
๐Ÿ’œ5,6 ulas bwg putih(tumbuk)
๐Ÿ’œseinci halia(tumbuk)
๐Ÿ’œ5sb rempah sup adabi
๐Ÿ’œdaun sup daun bawang
๐Ÿ’œbwg goreng

Jom menumih sup;
๐Ÿ’œpanaskan minyak
๐Ÿ’œtumis bwg putih n hali yg di tumbuk
๐Ÿ’œbila tumisan dah sekata n harum mewangi...masukkan rempah sup adabi...kacau2 2saat...terus masukkan air sbg kuah sup yea...(bila dah masukkan rempah sup adabi tu...jgn dibiar tertumis terlalu lama...sbb rempah sup cepat hangit...n nnt sup akan rasa lain๐Ÿ˜)
๐Ÿ’œOkeyyyyy...masukkan ayam@daging(renehkan ayam@daging smpai tahap masak yg kome suka)
๐Ÿ’œpotong daun sup daun bwg boh masuk sekali...
๐Ÿ’œmasukkan sekali 2,3 sudu besar bwg goreng dalam sup tu sekali yea...
๐Ÿ’œmasukkan garam n perasa secukup rasa
๐Ÿ’œrenehkan smpai sup tu sebati semua rasa...
๐Ÿ’œthen...siap laaaa...senang je buat sup ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
Simple but nice2

๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ

Sambal kicap

๐Ÿ’›10-15bj cili padi(cikpooja guna cabai vietnam)
๐Ÿ’›5,6,7ulas bwg putih
๐Ÿ’›2,3biji asam limau nipis(amik perahan air)
๐Ÿ’›air asam jawa(1/2cwn)
๐Ÿ’›kicap(ikut la nak hitam tara mana)

๐Ÿ’›Boh semua lam blande...
Blande jeee...
Okeyyyyy...siap๐Ÿ˜‰

Xdak sambal merah pon xpe dah...sbb rasa sambal kicap nih dah completekan rasa each other

Bahan2 hiasan...
Ikut kome laaa....
Yg penting cun

Ok...selamat mencuba


No comments:

Post a Comment

comment.comment.comment