Bihun sup...
Ptg2 layan hat nie habih 2mangkuk...
Lobak masin...cabai...kasi taruk lebih๐
๐renehkan air smpai mendidih(air tu agak2 bila letak bihun...bihun tu tenggelam n bleh berenang2 dalam air tu...kalau air ckit kang...bihun tu resap air๐)
๐bila air dah menggelegak@mendidih...
-Masukkan 1/2sudu serbuk kunyit- kacau3- pas tu masukkan bihun(cikpooja xrendam pon)
๐masak la smpai bihun tu empuk ditahap citarasa kome yea...
๐pasal kuning tu...xyah risau...nnt otomatik bihun tu akan kuning sbb air didih kita dah letak serbuk kunyit...
๐bila bihun dah empuk elok,toskan...
๐pas tu jiruskan@cuco air paip utk elakkan bihun kome hanco melebur...
Sbb apa guna serbuk kunyit??
*sbb aroma dia best...
*i like
๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ
๐1/2 ekor ayam@daging potong sup la na(sama je cara buat sup ayam atau daging๐)
(Kalau sup tulang....renehkan tulang tu smpai empuk dulu yea..baru tumis bahan sup)
๐5,6 ulas bwg putih(tumbuk)
๐seinci halia(tumbuk)
๐5sb rempah sup adabi
๐daun sup daun bawang
๐bwg goreng
Jom menumih sup;
๐panaskan minyak
๐tumis bwg putih n hali yg di tumbuk
๐bila tumisan dah sekata n harum mewangi...masukkan rempah sup adabi...kacau2 2saat...terus masukkan air sbg kuah sup yea...(bila dah masukkan rempah sup adabi tu...jgn dibiar tertumis terlalu lama...sbb rempah sup cepat hangit...n nnt sup akan rasa lain๐)
๐Okeyyyyy...masukkan ayam@daging(renehkan ayam@daging smpai tahap masak yg kome suka)
๐potong daun sup daun bwg boh masuk sekali...
๐masukkan sekali 2,3 sudu besar bwg goreng dalam sup tu sekali yea...
๐masukkan garam n perasa secukup rasa
๐renehkan smpai sup tu sebati semua rasa...
๐then...siap laaaa...senang je buat sup ๐๐๐๐
Simple but nice2
๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ๐ผ
Sambal kicap
๐10-15bj cili padi(cikpooja guna cabai vietnam)
๐5,6,7ulas bwg putih
๐2,3biji asam limau nipis(amik perahan air)
๐air asam jawa(1/2cwn)
๐kicap(ikut la nak hitam tara mana)
๐Boh semua lam blande...
Blande jeee...
Okeyyyyy...siap๐
Xdak sambal merah pon xpe dah...sbb rasa sambal kicap nih dah completekan rasa each other
Bahan2 hiasan...
Ikut kome laaa....
Yg penting cun
Ok...selamat mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
comment.comment.comment