RENDANG AYAM @ DAGING HIJAU
.
Bahan-bahannya:
.
Seekor ayam @ sekilo daging
2 genggam cili api (warna hijau je)
2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci lengkuas
4 ulas bawang putih
4 biji bawang besar
6 btg serai
1 inci halia
**Blend semua dengan sikit air jadikan pes**
.
Santan (1 biji kelapa)
5 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit dihiris halus
3 sudu besar kerisik
3 asam keping
Garam, gula & bahan perasa
.
Cara-cara:
.
1- Tumiskan pes tadi minyak agak-agak la..
2- dah kering sikit masukkan daun limau...
3- pecah minyak masukkan ayam @ daging bersama asam keping..
4- dah kering sikit air ayam @ (daging boleh tambah air beberapa kali sampai empuk) masukkan santan dan kerisik..
5- Jangan lupa perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa..
6- Taburkan hirisan daun kunyit.. ok siap!
.
Ikut la nak kering @ berkuah sikit... selamat mencuba !!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
comment.comment.comment