Update roti nan yang hakak buat malam tadi.
Ini adalah roti nan terbaik yang penah buat, gebu sangat!
........
Bahan untuk resepi:
Sepeket yis* (saya guna yis jenama moi,paket hijau)
Sedikit air suam*
2 sb gula pasir*
(Bancuh bahan bertanda dan biar dia mengembang)
1kg tepung gandum
1 sk garam
2 sb gula pasir
4 sb minyak masak
Air suam
Cara-cara:
1. Campurkan bahan kering (tepung, gula, garam dan minyak)
2. Masukkan bancuhan yis
3. Masukkan air suam
(Air suam ni sebenarnya anak akak dah tuang terlebih. Dia jadi lembik, lepas tambah tepung sikit dia jadi cantik pula. Kesilapan yang menjadi)
4. Adun doh 5-10 minit
5. Biarkan doh kembang 2x ganda selama 30 minit.
6. Dah naik, tekan doh dan bulatkan
7. Gelek doh dan bakar. Siap!
Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
comment.comment.comment