CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 7 February 2016

RESEPI Chocolate Moist

BAHAN A
1 cawan gula pasir
1 cawan koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

BAHAN B
3/4 cawan tepung gandum
1 sdt bicarbonate of soda
1 sdt baking powder

BAHAN C
4 Biji telur di blend hingga kembang
1sdt essence vanilla

 CARA2
-Satukan semua BAHAN A dalam periuk.
- Masak dengan api yg kecik sambil sentiasa kacau.
-Bila mendidih, tutup api, Tunggu hingga sejuk sedikit, masukkan BAHAN B & C secara berselang seli. -Kacau rata. (Saya blend jek).
-Masukkan dalam mangkuk kecik2,anggaran separuh dari bekas sebab adunan akan naik bila dikukus dan kukus hingga masak.
- Pastikan air kukusan dah mendidih ya, baru kukus kek kita ni.
-Kukus dlm anggaran 10-15min.
-Tutup penutup pengukus dengan kain agar air wap tidak menitik.
-Bila dah masak, sejuk kan baru dituang topping.

# saya memang guna HANYA 3/4 CAWAN TEPUNG SAHAJA... saya tak salah type.. 3/4 cawan tepung bersamaan dengan 96gm

TOPPING CHOCOLATE CAIR
1 cawan koko
1 cawan susu pekat
1 1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu cair dipanaskan
Campur semua bahan, kacau rata


                                                     Blend telur hingga berbuih





                                                Semua BAHAN A kita masukkan dalam periuk



                                                                        Kacau rata







                                                                   Masukkan dlm bekas


 




Kukus hingga masak... Lom letak topping pun dah terserlah kesedapannya









Taraaa..letak topping, tabur chocolate rice
 






No comments:

Post a Comment

comment.comment.comment