CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 7 February 2016

RESEPI Ice Cream Homemade

bahan2
1 tin tinggi susu pekat manis (3/4 tin pun boleh klau x nak manis sgt)
2 tin susu air masak
1 sudu besar overlatte
1 sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanila
2 @ 3 sudu serbuk koko
***mixer untuk pukul susu spy kembang






td dh tuang susu pekat setin dlm periuk nie.
pastu tuang lak 2 tin air masak .sukat guna tin yg sama





masukkan sesudu penuh tepung jagung..
kacau rata dlm susu dan air td..
( tujuan tepung jgung dtambah supaya aiskrim x cepat cair apabila dikeluarkan nanti.)
 





kacau atas api..hingga agak2 tepung jgung td masak







  
angkat adunan td,pastu masukkan dlm bekas besar .SEJUKKAN .TGGU BETUL_BETUL SEJUK BARU BOLEH MSUKKN OVERLATE satu sudu besar . 




tambahkan juga sepenutup esen vanila ke dlm adunan td






mulalah mixer adunan susu , overlatte, esen vanila n tpg jgung td..(mula2 nmpak cikit jer...)






sedang mixer..mixer dgn kelajuan tggi..turbo..hehehe






hurhhh...dh gebu, ringan n dah penuh bekas.





lihatlah hasilnya... cam adunan kek lak.




  bahagikan kepada beberapa bahagian adunan td..
(ikut kita, nk bg berapa warna/perisa)
Nie sy dh asingkan..sebahagiannya sy nk bubuh perisa coklat..)
 






cr ni lbh bagus, coklat tu dmasak dulu...campurkan kemudian mixer sekejap...




nielah warna2 n perisa yg menjadi kegemaran sy.
coklat, pink + perisa strawberry dan vanila ( adunan asal)
 


satu tin tggi susu pekat manis boleh mghasilkan dua bekas nie ..
.hurhhh mmg berbaloi- baloi...



   





  

No comments:

Post a Comment

comment.comment.comment