bahan2
1 tin tinggi susu pekat manis (3/4 tin pun boleh klau x nak manis sgt)
2 tin susu air masak
1 sudu besar overlatte
1 sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanila
2 @ 3 sudu serbuk koko
***mixer untuk pukul susu spy kembang
td dh tuang susu pekat setin dlm periuk nie.
pastu tuang lak 2 tin air masak .sukat guna tin yg sama
masukkan sesudu penuh tepung jagung..
kacau rata dlm susu dan air td..
( tujuan tepung jgung dtambah supaya aiskrim x cepat cair apabila dikeluarkan nanti.)
kacau atas api..hingga agak2 tepung jgung td masak
angkat adunan td,pastu masukkan dlm bekas besar .SEJUKKAN .TGGU BETUL_BETUL SEJUK BARU BOLEH MSUKKN OVERLATE satu sudu besar .
tambahkan juga sepenutup esen vanila ke dlm adunan td
mulalah mixer adunan susu , overlatte, esen vanila n tpg jgung td..(mula2 nmpak cikit jer...)
sedang mixer..mixer dgn kelajuan tggi..turbo..hehehe
hurhhh...dh gebu, ringan n dah penuh bekas.
lihatlah hasilnya... cam adunan kek lak.
bahagikan kepada beberapa bahagian adunan td..
(ikut kita, nk bg berapa warna/perisa)
Nie sy dh asingkan..sebahagiannya sy nk bubuh perisa coklat..)
cr ni lbh bagus, coklat tu dmasak dulu...campurkan kemudian mixer sekejap...
nielah warna2 n perisa yg menjadi kegemaran sy.
coklat, pink + perisa strawberry dan vanila ( adunan asal)
satu tin tggi susu pekat manis boleh mghasilkan dua bekas nie ..
.hurhhh mmg berbaloi- baloi...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
comment.comment.comment