Bahan-bahan
Bahan A
300g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Sedikit garam
2 sudu makan natural yogurt
1 sudu besar butter -semua bahan ni dicampur gaul2 sampai jadi macam serbuk roti
Bahan B
1 1/2 sudu kecil yis kering mauripan (atau sebarang jenama instant yis)
100ml susu suam /100ml air suam tambah 2 sudu kecil susu pekat manis
2 sudu besar gula-semua bahan ni dicampur dan biarkan seketika sampai yis mengembang
Cheese mozarella yang diparut
Rupa bahan bahan A yang telah dicampur tadi macam dalam bekas kuning.
Dalam bekas air tu adalah rupa bahan bahan B campuran yis, susu dan gula yang telah kembang.
Kemudian campur kedua dua bahan ni dan uli sekejap sampai sebati.
Kemudian perap lebih kurang 45min atau sejam sampai naik 2 kali ganda
Rupa
doh yang telah diperap tadi dan telah naik 2 kali ganda....keluarkan
doh tumbuk2 dan uli kejap untuk keluarkan angin..kemudian bleh la bentuk
Bahagikan doh yang telah diuli kejap tadi sama banyak kemudian masukkan cheese mozarella parut macam dalam gambar ni
Kemudian tutup balik doh dan jadikan dia bulat macam ni...cheese kat tengah2 tu ye..nak extra cheese letakla banyak2😅..
Kemudian
canai sampai leper macam ni..dan sedia untuk dibakar....buka api
sederhana kecil dan saya guna pemanggang ajaib saja..takdaknya tempayan
Masak sekejap dan doh tadi akan kembung macam ni..maknanya dah jadi la tu...
Kemudian terbalikkan sekejap...masak sampai cheese dalam tu mencair...dah siap Cheese Naan kita
Yang
ni versi extra cheese...ni saya letak dua keping doh yang telah digelek
nipis...letak cheese banyak2 kat tengah2 doh tu...kemudian tepi2 tu
saya kelim la sikit tak bg tetanggal☺harap paham ya..mcm sandwish..letak cheese tengah2 camtu..kendian bakar
Nyummm...
ORRRRRRRRRRRRRRR! Another Recipes!
Sumber resepi : Kamariah Maria
Bahan2..
1kilo tepung gndum
½cawan plnta
½cawan gula
2½cawan air
1 sdb mauripan
Cheese keping
Cara2:-
Masukn gula dalm air kacau..
Masukn tepung,planta,mauripan dlm bekas gaul sampai sebati...pastu
tuang air +gula kedlm tepung sikit2 dn uli sampai tepung x melekat tpi
jagn keras bncuhan....tutup ngn kain basah dn perap dlm ½jam.
Bila
bncuhan dh naik tumbuk2 kn tepung tu..pastu uli bulat2 besar dn masukn
chese kdlm tepung kn cnaikn leper....biar dlm 15 minit pastu msak dlm
kuali pan dgn api perlahan...tutup kuali dgn penutup dn bila dah npak
masak sapukn ngn majerin...tu mmbuat roti jdi sedap bau nye...potong dn
boleh mkn cicah nn kari dal atau trpulng nk cicah ape aje ....
Sharela semoga bermanfaat untuk korang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
comment.comment.comment